Een personal trainer kan je helpen om sportactiviteiten te ondernemen die passen bij jouw lichaam, conditie en levensstijl. Heb je overgewicht en wil je afvallen? Dan is een personal trainer ook een goede optie omdat hij je tijdens het bewegingstraject kan begeleiden. Of je nou doelen wilt bereiken om fitter te worden of juist discipline nodig hebt, een personal trainer sluit aan bij jouw wensen en maakt deze mogelijk. Er worden doelen gesteld die realistisch en haalbaar zijn in overleg. Doelen worden op een prettige manier bereikt en zullen ook op lange termijn effect hebben. Ieder lichaam is anders en iedereen heeft beweging nodig. Dik, dun, jong en oud. Zitten en vette suikerrijke voeding is ongezond en kan op termijn zorgen voor diverse aandoeningen zoals diabetes en hart en vaatziekten. Gezond bewegen en eten staat daarom centraal.

Beweeg en eet schema opstellen.

Een voedingsschema kan ook helpen om doelen te ondersteunen. Met een voedingsschema zijn doelen makkelijker haalbaar. Een personal trainer geeft een gecombineerde leefstijl van goede voeding en voldoende beweging voor een optimaal fysiek en psychisch welzijn. Veel Nederlanders hebben te kampen met overgewicht. Dit is ongeveer de helft van onze bevolking. Dit komt mede doordat op elke hoek van de straat wel een snackbar te vinden is en er veel reclame wordt gemaakt over diverse fastfoodketens. Een personal trainer legt uit wat ongezonde voeding met je lichaam doet en kan helpen een passend voedingsschema op te stellen zodat je gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Het voordeel is dat het effect op lange termijn heeft. Vaak vallen mensen toch weer terug in het oude eetpatroon. Met een personal trainer is de kans groter dat je een duurzaam gezond eetpatroon aanleert. Het doel om af te vallen en om op gewicht te blijven staat centraal. Met een speciaal persoonlijk beweegschema wordt discipline aangeleerd om meer te sporten en bewegen. Vaak is de motivatie weg en dit wordt met personal training weer opnieuw ingeblazen. Als de conditie weer op pijl is, is de motivatie om te bewegen tevens groter.

De keuze voor een gezonde leefstijl

De grote voordelen van een personal trainer zijn onder andere dat je een stok achter de deur hebt. Door geregeld contact te hebben met de trainer blijf je jezelf bewust van de doelen die je wilt behalen. Ook wordt er regelmatig gekeken naar lichamelijke prestaties zoals een fit test, bloeddruk meting, krachtmeting en zuurstof gehalte in het bloed. De coach biedt maandelijkse begeleiding waardoor je er niet alleen voor staat. Hij leert je op eigen kracht op ten duur een gezonde leefstijl te behouden. Veel aspecten worden tijdens de intake onder de loep genomen denk aan psychische gesteldheid, het huidige eet en beweegpatroon en persoonlijke aspecten die bijvoorbeeld een gezonde leefstijl in de weg zitten. Niet alleen voor mensen met overgewicht maar ook voor mensen met een gezond gewicht is personal training een goede keuze. Zo leert de trainer je een gezond gewicht te behouden en fit te blijven. De personal trainer beschikt over vakbekwame kennis van het menselijk lichaam dat op wetenschappelijke aspecten is gebaseerd. Denk aan metabolisme, invloed van voeding en beweging op de gezondheid en de verbanden tussen voeding en het psychisch welzijn. De trainer kan passende persoonlijke adviezen geven op het gebied van levensstijl.