Zowel in een voetbalteam als in het team rondom het spelersteam is het belangrijk dat er sprake is van een goed teamgevoel. Met een goede teamgeest kom je immers verder. Hier lees je over hoe je zorgdraagt voor de juiste teamspirit.

Motivatie

Een fijne samenwerking zorgt ervoor voor een grotere motivatie. Een voetballer is dan niet zozeer meer gericht op zijn eigen prestaties, maar vooral op de prestaties van het team. Dat is voor een sport als voetbal natuurlijk onontbeerlijk. Immers maakt het niet uit of bijvoorbeeld één verdediger perfect zijn stukje verdedigt als vervolgens de tegenstander moeiteloos door de mazen glipt. Met een goede teamgeest zorg je voor een hoger niveau. Een niveau dat je met enkel individualisten niet behaalt. Er zijn een aantal factoren die uiteindelijk geven wat nodig is voor een goed team: bezieling. Hieronder lees je wat die factoren zijn.

Goede communicatie

Duidelijkheid over rolverdeling en werkwijzen is belangrijk. Het is ook belangrijk om in de communicatie helder te zijn wat de verwachtingen zijn. Voor veel spelers is het prettig dat alles wat privé is, maar goed spel in de weg staat, besproken kan worden. Wel in zoverre dat nog prettig is voor de speler. Vaak ben je zelf namelijk je grootste tegenstander en neem je (on)bewust privézaken mee naar het spel.

Effectief leiderschap

Van een goed leider wordt verwacht dat die zorgdraagt voor resultaat alsook voor de teamgeest. Uiteindelijk is de teamgeest een verantwoordelijkheid van het gehele team. Alleen een goed leider houdt hier oog voor en stuurt bij als dit niet zo is.

Resultaatgericht en reflectie

Uiteindelijk gaat het in een team om het resultaat. Het is zowel bij winnen, gelijkspel als verliezen van belang dat je uitzoekt waar de kansen en bedreigingen liggen. Zo kun je elke keer beter worden. Dit houdt het team scherp.

Kennis en kunde

Een team draait niet alleen op de sfeer. Spelers onderling moeten ook aan hun kennis en kunde werken. Doe je dat niet? Dan zal je snel worden ingehaald door andere teams.

Diversiteit

Met alleen goed spitsen kom je er niet in een voetbalteam. Een voetbalteam is juist sterk doordat er diversiteit in talent, kennis en kunde zit. Het zorgt voor de balans.

Respect

Zonder respect voor elkaar zakt de sfeer al snel tot het nulpunt. Prettig voelen is echter voor de meeste mensen cruciaal voor het leveren van topprestaties.

De juiste middelen en samenwerkingspartners

Een team heeft niet alleen hulp nodig van een trainer. Er is ook mentale hulp nodig en er is samenwerking nodig. Daarom heeft bijvoorbeeld de expert in mindset – Mindsetters – ook diverse Mindsetters partners. Immers heb je nu eenmaal samenwerkingspartners nodig om ervoor te zorgen dat je op alle vlakken het optimale resultaat kunt halen.